Novi uslovi za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda

Bez autora
Jul 26 2012

U Federaciji BiH 14. jula stupio na snagu novi Pravilnik o izmjenama i dopunama minimalnim tehničko-tehnološkim i kadrovskim uslovima za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda. Prema najnovijem Pravilniku, koji je 15. juna 2012. doneo federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, na osnovu člana 7. Zakona o privrednim društvima (“Službene novine Federacije BiH”) najznačajnije izmene Pravilnika odnose se na dobijanje rešenje o ispunjenju minimalno tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda. Kada je reč o izmenama kod Novog pravilnika, treba na prvom mestu pomenuti da svaki proizvođač prilikom upisa u Upisnik treba da podnese pored pismene prijave i rešenje o ispunjenosti minimalnih tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova. Rešenje podnosi ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, gde uz zahtev prilaže i opis tehnološkog postupka za grupu proizvoda, sa spiskom i dispozicijom opreme, upotrebne dozvole za opremu i po novom kapacitet propizvodnog pogona za sve grupe proizvoda.

Novi uslovi za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih vodaU Federaciji BiH 14. jula stupio na snagu novi Pravilnik o izmjenama i dopunama minimalnim tehničko-tehnološkim i kadrovskim uslovima za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda.

Prema najnovijem Pravilniku, koji je 15. juna 2012. doneo federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Jerko Ivanković-Lijanović, na osnovu člana 7. Zakona o privrednim društvima (“Službene novine Federacije BiH”) najznačajnije izmene Pravilnika odnose se na dobijanje rešenje o ispunjenju minimalno tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda.

Kada je reč o izmenama kod Novog pravilnika, treba na prvom mestu pomenuti da svaki proizvođač prilikom upisa u Upisnik treba da podnese pored pismene prijave i rešenje o ispunjenosti minimalnih tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova.

Rešenje podnosi ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, gde uz zahtev prilaže i opis tehnološkog postupka za grupu proizvoda, sa spiskom i dispozicijom opreme, upotrebne dozvole za opremu i po novom kapacitet propizvodnog pogona za sve grupe proizvoda.

Ispunjavanje uslova utvrđuje se rešenjem federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na osnovu mišljenja stručne komisije, koje ima karakter nalaza i mišljenja vještaka.

Do sada, po starom pravilniku, naknade za rad predsjednika i članova komisije i lica koje obavlja administrativno-tehničke poslove snosio je  podnosilac zahtjeva, a ono što je dobro, što po novom pravilniku, troškove rada u Komisiji za kantonalnog člana snosi nadležno kantonalno ministarstvo.

Rešenje sada važi pet godina, a proizvođač je dužan da svaku promenu prijavi u roku od 30 dana od nastale promene.

Za produženje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda potrebno je Ministarstvu podneti zahtev najkasnije šest meseci pre isteka roka važenja rešenja. Uz zahtev za produženje rešenja  potrebno je dostaviti opis tehnološkog postupka za grupe proizvoda, sa spiskom i dispozicijom opreme, upotrebne dozvole za opremu i dnevni kapacitet proizvodnog pogona za sve grupe proizvoda.

U slučaju da se zahtev za produženje rešenja podnese nakon isteka roka, Ministarstvo će provesti postupak ponovnog utvrđivanja ispunjavanja uslova za obavljanje proizvodnje osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova i sirupa i flaširanih voda. U ovom slučaju proizvođač je dužan da uplati troškove utvrđivanja ispunjavanja uslova.

Što se tiče rešenja koja su doneta pre stupanja na snagu ovog pravilnika, proizvođači su dobili rok od najviše godinu dana da podnesu zahtev za izdavanje novog rešenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik